казка “Джміль та Міль”

Категорія: Проза
Вікова група: 8-10 років

Колись давно трапилася подія, варта великої уваги.

В одному комашиному царстві, на широкій квітучій галявині жив дуже хвалькуватий джужик на ім’я Жужелик. Його улюбленою справою було безперервне джужкотіння: говорив – джужкав, працював – джужкав, їв – джужкав, навіть уві сні видавав такі специфічні звуки! А ще він дуже любив вихвалятися перед усіма без розбору: друзями, братами та сестрами, родичами (близькими і не дуже), та ба!, навіть більше – перед абсолютно незнайомими йому істотами! Хоча і серед інших джужок він не дуже відрізнявся, бо всі його родичі схожі між собою і також багато джужкають (тому, власне, їх так і називали – Джужки).

Ви, мабуть, гадаєте що ніколи не чули про цих комах? А от і ні! Всі вони досить відомі у наших краях, просто нині вони мають іншу назву. Саме зараз я і відкрию вам велику таємницю їх перейменування.

******

Зустрівся одного разу Жужелик з міллю, яку звали Тінь. Її називали так тому, що вона була сіра і бліда, неначе справжня тінь. У той сонячний день вона весело пурхала серед квітів і трав.

Жужелик не розгубився і відразу почав вихвалятися та насміхатися – який він гарний, з крильцями прозорими ніби кришталь, з таким яскравим пухнастим черевцем, та і взагалі, весь такий чудовий, неначе квіточка, а Тінь тільки псує ідеально яскраву картину своєю простотою. Міль же була дуже засмучена, бо ж і справді була більше подібна до миші – така ж дрібна і непримітна. Загорювавши, вона вирішила, що джужик має рацію і почала ховатися подалі від очей, щоб не псувати своїм видом красу природи.

Побачив все це дійство Бог, похитав головою та покарав Жужелика і весь його рід, щоб всі живі істоти пам’ятали про цей урок та не повторювали помилки хвалькуватої комашки! Бо ж всі рівні й однаково заслуговують на повагу, незалежно від кольору чи розміру, кожен по своєму цінний та важливий. Від тепер кожна джужка йменується джмелем: ДЖ- початок старої назви, МІЛЬ – нове продовження у якості вибачення для Молі, яка, до слова, так і продовжує вести утаємничене життя.

Меню